Rotterdam – Nu de tweede Covid-19 golf zich heeft aangediend, kunnen ziekenhuizen beter inspelen op een nieuwe stroom patiënten door reguliere verpleegafdelingen in te richten als corona-afdeling. In het Rotterdamse Franciscus Gasthuis & Vlietland is al ervaring opgedaan met een combinatie van twee medische technieken: EarlySense en Optiflow. Door het gebruik van deze continue contactloze monitoring van patiënten en het toedienen van extra zuurstof is gebleken dat bijna de helft van de patiënten die deze behandeling onderging niet naar de intensive care (IC) hoefde.
Devices4Care, importeur/distributeur van het monitoringsysteem EarlySense wijst andere ziekenhuizen momenteel ook op deze mogelijkheid. EarlySense is een sensor onder het matras die continu ademhaling en hartslag registreert. Ook wordt de zuurstofopname in het bloed gemeten. “Zeker ook in combinatie met Optiflow en met de nieuwe inzichten op het gebied van medicatie kunnen een groot aantal coronapatiënten goed buiten de IC in de gaten worden gehouden en behandeld,” zegt Pieter van Roon van Devices4Care.
Zodra iets mis dreigt te gaan met de patiënt krijgen de verpleegkundigen een alarmmelding en kan tijdig worden ingegrepen. Het voordeel van deze manier van monitoren is ook dat verpleegkundigen niet zo vaak bij zieke of besmettelijke patiënten in en uit hoeven te lopen. Ze worden op afstand continu in de gaten gehouden.
Bekijk hier een video (2 min. 33 sec.) waarin longarts Wessel Hanselaar van Franciscus Gasthuis & Vlietland uitlegt hoe de behandelcombinatie werkt.
Geef een reactie