Rotterdam – Op de verpleegafdeling Longgeneeskunde van het Rotterdamse Franciscus Gasthuis worden ernstig zieke patiënten met succes behandeld met een zuurstoftherapie, genaamd Optiflow. Op deze verpleegafdeling worden alle patiënten op afstand continu en contactloos gemonitord met het EarlySense systeem. Dat is een sensor onder het matras die continu ademhaling en hartslag registreert. Ook wordt de zuurstofopname in het bloed gemeten.
Zodra iets mis dreigt te gaan met de patiënt krijgen de verpleegkundigen een alarmmelding en kan tijdig worden ingegrepen. Met deze combinatie van zuurstoftoediening en continue monitoring kan bij een groep patiënten opname op de intensive care worden voorkomen.
Longarts Wessel Hanselaar van Franciscus Gasthuis & Vlietland: “Covid-19 heeft de meest desastreuze uitwerking op de longen. Optiflow is een manier om efficiënt zuurstof te geven. We kunnen patiënten zo langer op de verpleegafdeling longgeneeskunde houden, waar wij ziekere coronapatiënten extra bewaken met EarlySense apparatuur. Zo kunnen we deze patiënten het beste in de gaten houden.”
Volgens de longartsen van Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft deze behandelmethode, waarbij in een vroeg stadium zuurstof wordt toegediend en continu wordt gemonitord, meerwaarde voor de patiënt. “In het begin van de epidemie moesten we alle patiënten die veel zuurstof nodig hadden naar de intensive care brengen. Nu kunnen we ze veelal op de verpleegafdeling longgeneeskunde houden en blijven controleren. Tot nu toe hebben we ongeveer 24 mensen behandeld met Optiflow. Daarvan behoefden er elf niet naar de IC. Zonder Optiflow waren die waarschijnlijk wel naar de IC gegaan. Dat is een enorme stap vooruit,” aldus longarts Hanselaar.
Bekijk hieronder het video-interview (2 min. 33 sec.) met longarts Wessel Hanselaar van Franciscus Gasthuis & Vlietland.
Geef een reactie