De WijkKliniek van Cordaan in Amsterdam is als eerste zorgkliniek voor kwetsbare ouderen in Nederland gestart met het 24/7 monitoren van patiënten. Met bedsensoren worden zij nu continue en volledig contactloos gemonitord. Zonder vast te zitten aan snoeren of slangen meet de sensor door de matras heen de hartslag, ademhalingsfrequentie en beweeglijkheid van de patiënt. Dit zijn belangrijke indicatoren of de vitale functies van deze kwetsbare ouderen worden bedreigd. Met dit EarlySense systeem wordt de patiëntveiligheid vergroot. Eerder deze week won het EarlySense systeem de prestigieuze Prix Galien MedTech Innovation Award 2019. De Prix Galien wordt wel gezien als de ‘Oscars voor de zorg’. Tot dusverre was het systeem in Nederland op verpleegafdelingen van ziekenhuizen geïnstalleerd.
De WijkKliniek is gevestigd in het Integraal zorgcentrum Eben Haëzer in Amsterdam Zuid-Oost. Na een proef, die eind 2018 startte op 12 bedden, heeft deze zorgkliniek EarlySense aangeschaft voor 21 bedden. Het werken met dit innovatieve systeem is geïntegreerd in de werkwijze van de artsen en de verpleegkundige in de WijkKliniek. Medewerkers geven EarlySense gemiddeld het cijfer 8.
Het systeem is bovendien een belangrijk instrument voor valpreventie. Als een verwarde, kwetsbare patiënt dreigt het bed te gaan verlaten, waarschuwt het systeem al ruim voordat deze naast het bed staat. Vaak lopen valpartijen van kwetsbare ouderen uit op ernstig bijkomend letsel. Een extra voordeel van het systeem blijkt dat de patiënt ‘geruster’ de nacht in gaat en minder door controlerondes behoeft te worden gestoord. Dit komt de nachtrust ten goede.
De WijkKliniek is het resultaat van een innovatieve samenwerking tussen Cordaan, het Academisch Medisch Centrum (AMC) en Zilveren Kruis. Hier worden kwetsbare ouderen opgenomen die normaal gesproken in het ziekenhuis zouden belanden vanwege acute medische problemen. In de WijkKliniek is er zowel acute medische zorg als goede ondersteuning en begeleiding om zo fit mogelijk weer naar huis te kunnen. Dit voorkomt nieuwe acute gezondheidsproblemen, haalt de druk af van de dichtslibbende spoedeisende hulpen én zorgt ervoor dat ouderen thuis hun leven weer zo zelfstandig mogelijk kunnen oppakken.
Nu in een relatief veilige omgeving de technologie zijn meerwaarde heeft bewezen, is de verwachting dat deze op langere termijn ook in de thuissituatie kan worden toegepast om zo ziekenhuisopnames te voorkomen.
Geef een reactie